Článek

Josef Duchan (1970) je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze (grafika, restaurování). Od figurativní tvorby se dostal ke strukturální abstrakci, která postupně mění podoby i formy. Od klasického obrazu na plátně se autor přesunul k malbě a kresbě na nejrůznější nalezené materiály a ke stále svobodnějšímu projevu. Nenechá se omezovat ničím a překračuje obecně vymezené hranice – ať prostorové či fyzické. Kreslí v nekonečných cyklech obouručně, jeho stopy z barev metamorfují do objektů, instalací. Jeho styl „hlava – ruce – srdce“ je neuchopitelný, strhující, osvobozující.

rehor samsa

Josef Duchan vystavuje U Řehoře Samsy

Oběma rukama naráz zachycený všední život najdete v galerii, knihkupectví a kavárně Řehoř Samsa

(Pokračování textu…)

Galerie Villa Pellé představuje díla Josefa Duchana – Týden.cz

Galerie Villa Pellé představuje výstavu grafika, malíře a restaurátora Josefa Duchana nazvanou Intuice. V kurátorském výběru Lenky Lindaurové je zde v celé své šíři prezentováno médium kresby, které autor často přetavuje v malbu, materiálový obraz i objekt. Duchan kreslí a maluje na rozřezané billboardy, své linie vyřezává do dřevěných desek, pokresluje ručně vyráběné papíry i náhodně nalezené předměty – čelní skla aut či rozbité displeje mobilních telefonů. Kreslí obsesivně, bez ustání, vždy a všude, dokonce i potmě. Z abstraktních nevědomých kreseb přechází do konkrétních zobrazení, jindy zase naopak. Ve Ville Pellé vystavuje například velkoformátové kresby na bannerovině, dyptichy tvořené reliéfními rytinami či jemné lyrické krajiny připomínající tušovou malbu.

(Pokračování textu…)

Intuice Josefa Duchana. Jemnými krajinkami zdobí rozřezané billboardy – Lidovky.cz

Malíř a umělec Josef Duchan kreslí údajně úplně všude, dokonce i potmě. Výběr svých prací nyní představuje na výstavě Intuice v pražské Ville Pellé.

(Pokračování textu…)

Český umelec Josef Duchan svojimi kresbami vdýchol život majestátnemu Bratislavskému hradu

Obrazy vznikajúce ako zachytenie rýchleho sveta priamo na plátno, papier či dokonca servítku. Taká je najnovšia vernisáž Josefa Duchana LIVE (v priamom prenose). Český grafik a maliar v týchto dňoch svojimi krehkými kresbami vdýchol život majestátnemu Bratislavskému hradu, ktorý nimi bude žiť do polovice júna.

(Pokračování textu…)

Vychutnajte si vernisáž Josefa Duchana na Bratislavskom hrade!

Český grafik a maliar JOSEF DUCHAN v týchto dňoch otvoril vernisáž svojich originálnych obrazov na Bratislavskom hrade. Príďte si aj vy vychutnať umenie v originálnom prevedení!

(Pokračování textu…)

Josef Duchan na Slovensko prinesie vernisáž s názvom V priamom prenose

JOSEF DUCHAN sa profesionálne venuje výtvarnému umeniu štvrťstoročie, ku ktorému rátame aj štúdium v ateliéry Vladimíra Kokolia na pražskej Akadémii výtvarných umení. Hoci pred svojim prijatím na Akadémiu nemal autor formálne vzdelanie, Dalibor Chatrný, jeden z najrešpektovanejších umelcov generácie 60. rokov rozpoznal jeho špecifický talent a umeleckú citlivosť a na výtvarné štúdiá ho v roku 1991 prijal. Jeho talent budete môcť spoznať čoskoro aj vy vďaka vernisáži, ktorú prinesie do Bratislavy!

(Pokračování textu…)

Slavnostní vernisáž výstavy „Microcosmos“ Josefa Duchana za hudebního doprovodu Jesse Stewarta

Velvyslanectví České republiky v Ottawě ve spolupráci s Ottawa Art Gallery uspořádalo dne 28. března 2017 ve svých prostorách slavnostní vernisáž výstavy „Mikrocosmos“ Josefa Duchana za hudebního doprovodu Jesse Stewarta. Výstava je další úspěšnou akcí dvouletého projektu věnovaného oslavám 150. výročí Kanadské konfederace a 100. výročí nezávislosti Československa.

(Pokračování textu…)

Artistic colour, shape & texture

The Ottawa Art Gallery Out There pop-up initiative is delivering a range of engaging and innovative arts activities with community partners and local businesses. (Pokračování textu…)